(detaljinfo for spesielt interesserte)
På tide å oppsummere de mer tekniske sidene av sykkelturerfaringene, nå som vi bare er noen få kilometer fra løypas høyeste punkt: Böckstein (ca 1200 moh) der det finnes en togtunnel som kan bringe oss tvers gjennom fjellrekka med topper på over 3000 meter som sperrer veien videre sørover fra Gastein-dalen (kjent for skisteder som Bad Gastein, der vi nå har noen dagers sykkelpause og går turer i fjellet istedet)
Dette er «notes to self» – og til andre som kunne komme til å vurdere en lignende tur. Hovedkonklusjonen er klar: El-sykkel er absolutt å anbefale for en tur som denne.
Rekkeviddeangsten vi bekymret oss for før start er borte (se detaljer om batteriforbruk under). Men syklistens vekt har ganske stor betydning. Folk som er vesentlig tyngre enn oss bør nok teste ut batterikapasiteten før de legger i vei.
Vi har funnet tre ulempler med el-sykkel:
- Den er mye tyngre enn en vanlig sykkel. Det merkes godt når man blir nødt til å løfte opp og ned trapper, inn og ut av tog osv (ikke til å unngå på en lang tur)
- Det er vanskelig å skaffe deler og få reparert ting som går i stykker. Selv noe så enkelt som en støtte som brakk viste seg å være temmelig vanskelig å få erstattet. Vurdér å ta med spesialverktøy til å åpne motordekslet, samt ekstra girkabel (vi brukte flere dager på å få tak i disse tingene i Berlin – hadde behovet oppstått lenger fra sivilisasjonen hadde vi vært stuck…)
- Det ser ut til å være umulig å få syklene med seg hjem på fly, fordi flyselskapene er redde for at batteriene skal ta fyr. Samme regel gjelder på en del busser…(dette visste vi heldigvis ikke på forhånd, for da hadde vi kanskje gitt opp hele prosjektet)
Hvor langt rekker batteriene?
På flatmark klarer vi ikke å kjøre batteriene tomme. De rekker godt over 100 km, og mer enn det orker ikke rumpa. I kupert terreng er det meste vi har klart 77 km & 830 høydemeter – da hadde Anne bare 2% batteri igjen, mens Helen (med 18 kg mindre å dra på) hadde 24%.
Hvor mye betyr egenvekta?
Egenvekt + bagasje utgjør for Helens sykkel 78 kg – for Anne 96 kg, dvs nesten 25% mer. Det tilsvarer omtrent forskjellen i batteriforbruk på flatmark.
Men OBS: I kupert terreng øker forskjellen til 40-50%
Batteriforbruk per kilometer:
Flatt terreng/ECO-modus:
Helen 0,4-0,6 % – Anne 0,5-0,8% (dvs ca 25% mer enn Helen)
Hvis vi kjører konstant NORMAL-modus øker batteriforbruket med ca 50 %
I kupert terreng (hvor vi kjører en blanding av ECO & NORMAL) dobles batteriforbruket sammenlignet med flatlandet.
Er det så bratt at det er nødvendig å bruke HIGH dobles batteriforbruket igjen.
Konklusjon: En tung syklist (og én med mye bagasje) må regne med å få vesentlig kortere rekkevidde i kupert terreng enn på flatmark, og forskjellen øker med antallet kilo.
- Småkupert – omtrent like mye opp og ned (10-12 høydemeter per km): Helen 0,8-1% – Anne 1,2-1,4%
- Jevn stigning (20 høydemeter per km): Helen 1,6% – Anne 2%
- Bratt oppover (55 høydemeter per km): Helen 3,3%- Anne 4,7%
Dette har vi lært:
- Det lønner seg å slå av batteriet i nedoverbakker.
- Å bruke NORMAL-modus på flatmark øker batteriforbruket betraktelig uten at man egentlig vinner noe på det sammenlignet med å bruke ECO (med mindre det er kraftig motvind)
- HIGH-modus drar veldig mye batteri og bør bare brukes i svært bratte bakker
- Oppover vil jevn tråkking spare batteriet. Ved å gire manuelt i inngangen til bakkene kan man holde momentum og unngå at batteriet må yte max.
Den gode nyheten:
Det tar bare ca 1 time å toppe opp batteriet med 40 prosent (f.eks. mens man spiser lunsj) og det er nok til å klare alle normale dagsetapper for en ekvipasje med opptil 100 kilo på sykkelen J
Syklene våre er en E-One fra BIRK med Shimano Steps motor i navet. Batteriet er plassert på bagasjebrettet. Den har 8-trinns automatgir og 4 nivåer på motoren: WALK, ECO, NORMAL og HIGH. Som på alle andre lovlige norske el-sykler gir motoren kun effekt når du tråkker samtidig, og den kutter ut automatisk når farten kommer opp i 25 km i timen.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.